Maailmanympärimatkamme viides maa oli Kambodza. Vietimme siellä vain kaksi viikkoa. Tuossakin ajassa ehti kyllä näkemään paljon mutta paljon jäi myös näkemättä. Tänne voisimme hyvin vielä palatakin tulevaisuudessa : )

Saavuimme Kambodzaan Vietnamista maarajan ylitse Ha Tienissä. Ostimme Phu Quocista suoraan palvelun, johon kuului kaikki kuljetukset aina Phu Quocista Kepiin asti. Rajan ylitys kävi siis hyvin helposti, kun mistään ei tarvinnut itse huolehtia. Passit ja viisumihakemukset annettiin tälle henkilölle, joka huolehti niihin sitten rajalla vaadittavat leimaukset. Palvelu taisi maksaa jonkun 8USD enemmän kuin, että olisi itse rajalla hoitanut kaiken. Ja siellä sitten oli ihmisiä, jotka raja-asemien väliä edestakaisin, kun passista puuttui jotain vaadittavia leimauksia tai muuta.

Meidän matka Kambodzassa koostui seuraavista paikoista: Kep (kaksi yötä), Kampot (neljä yötä), Koh Rong Samloem (kolme yötä) ja Siem Reap (neljä yötä).

Kep ja Kampot olivat molemmat mukavia kohteita. Kampotista olisi ollut hyvin helppoa tehdä Kepiin myös päiväretki. Kep oli tosi pieni paikka ja siellä ei ihan hirvästi nähtävää ollut. Mukava paikka kuitenkin muutaman päivän rentoutumiselle. Kampot ei myöskään mikään suuri paikka mutta me tykkäsimme. Pienet paikat ja maaseutu kiehtoo meitä kuitenkin yleensäkin enemmän kuin suurkaupungit. Kampotissa vuokrasimme skootterin päiväksi ja kävimme ajelemassa Bokorin kansallispuistossa. Kävimme myös yhtenä iltana joella auringonlaskuristeilyllä, joka kylläkin lähti vasta auringonlaskun jälkeen mutta mukava kokemus tämäkin. Pimeässä käytiin puista tähyilemässä tulikärpäsiä. Aivan kuin puissa olisi ollut jouluvalot, kun tulikärpäset siellä välkkyivät.

Kepistä Kampottiin mentiin bussilla ja se kustansi 3USD/hlö. Matka ei ollut pitkä, olisikohan se kestänyt noin tunnin. Kampotista Sihanoukvilleen bussi sitten kesti ja kesti. Matkalla oli jonkin sortin tietöitä ja rakennustyömaita joten vauhti ei päätä huimannut. Matka kesti neljä tuntia ja siitä vielä odottelemaan ferryn lähtöä. Sihanoukville tuntui olevan pelkkää rakennustyömaata ja kaaosta. Ensimmäinen kaunis asia siellä oli ranta, se oli hyvin siisti. Me ei vietetty Sihanoukvillessä yhtään yötä vaan suunniteltiin reittimme niin, että kuljemme vain sen lävitse.

Eniten meidän yllätti Kambodzassa, että sieltä löytyi niin uskomattoman hieno rantakohde kuin Koh Rong Samloem! Se oli taatusti yksi upeimmista rantakohteista jossa tähän mennessä olemme olleet. Hintataso siellä oli ehkä hieman korkeampi varsinkin näinkin mukavuudenhaluisille matkaajille kuin me : ) Saarella on kyllä turismia ja sieltä löytyy palveluita mutta mitään ei ole vielä liikaa. Yövyimme Sara resortissa, joka saa meiltä kyllä suosituksen. Yksi kohokohdista saarella oli illan pimeydessä suoritettu snorklaus hohtavien planktonien kanssa! Fiilis oli aivan taianomainen, kun pienet hohtavat planktonit (kuin tähdet) ympäröivät kroppaa jalkoja ja käsiä liikuteltaessa.

Ferry oli tuhannesti myöhässä, kun poistuimme saarelta mutta onneksi meillä oli vasta myöhään lento Sihanoukvillestä Siem Reapiin joten ei meillä ollut mihinkään kiire. Istuskeltiin laiturilla auringon lämmössä turkoosia merta katsellen.

Päädyimme ottamaan maan sisäisen lennon, kun emme halunneet tuhlata kokonaista päivää bussissa istumiseen. Matka Sihanoukvillestä Siem Reapiin olisi ollut bussilla niin pitkä. Bussi olisi mennyt Sihanoukvillestä Siem Reapiin Phnom Penhin kautta. Pääkaupunki Phnom Penh oli muutenkin tällä reissulla jäämässä pois laskuista, kun aika ei kaikkialle riittänyt, joten lento oli järkevämpi vaihtoehto. Kannattee varata siirtymiin aikaa! Esimerkiksi Sihanoukvillessä kesti satamasta lentokentälle 1h20min taksilla. Matkaahan oli niinkin paljoin kuin 25km. Tämän lisäksi, kun ferry oli tosi paljon myöhässä, kiitimme onneamme ettei meillä ollut lentokentälle mikään kiire.

Angkor Wat

Siem Reapiin matkustettiin tietenkin Angkor Watin ja muiden temppeleiden vuoksi. Meistä toinen oli vähän kipeänä joten itse kaupunkiin ei juurikaan tutustuttu. Keskityimme muutamana päivänä temppeleihin ja muuten aika meni hotellilla levätessä. Otimme hotellin kautta tuktukin kuskin kera kierrättämään meitä Angkor Watiin. Ensimmäisenä päivänä tehtiin iltapäivästä noin viiden tunnin reissu, joka päättyi upeaan auringonlaskuun Bakheng vuoren päällä sijaitsevaan temppeliin. Kävellen ylös kesti noin 20min mutta siellä kannattee olla ajoissa jos haluaa auringonlaskun nähdä temppelistä. Vierailijoiden määrää oli rajoitettu ja osa vielä jonotti sisäänpääsyä auringon laskiessa. Seuraavana aamuna aloitettiin sitten itse Angkor Watista maagista auringonnousua seuraten. En todellakaan ihmettele, että ihmiset jaksavat niin sankoin joukoin nousta ennen viittä ja lähteä sitä katsomaan. Olihan se kerrassaan upea! Vaikka ihmisiä oli paljon niin paikalle kyllä mahtui eikä tarvinut muiden kanssa kylkikyljessä olla.

Kambodzassa oli varsin helppoa matkustaa. Välillä oli toki niitä hetkiä, ettei itse ollut varma mihinhän tässä päädytään mutta aina oikeaan paikkaan 😀 He handlaavat tilanteet vaikka aina ei länsimaisesta välttämättä siltä tunnu.

Säät olivat meidän vierailun ajankohtana todella lämpimät (lue: kuumat) ja vettä ei tullut pisaraakaan. Hiekkatiet pöllysivät kuivuudesta. Mutta luonto oli kuitenkin enimmäkseen kauniin vihreää.

Marjo & Jantsu

Artikkelin lähettäjä Marjo ja Jantsu. Lue lisää heidän matkastaan:
https://www.rantapallo.fi/semmonensopivamatka/