CRAFT Book CAMBODIA saa mielikuvituksen liitämään, antaa käsille puuhaa ja herättää ajatuksia sekä keskustelunavauksia tekemisen ohessa. Kirjan khmer-engl. versio on tärkeä kulttuuriteko! Taide kuuluu kaikille ja siihen riittää into, paperi ja sakset!

CRAFT Book Cambodia kerää lahjoituksia Mesenaatin kautta.

CRAFT Book Cambodia saa pienet sormet vilistämään paperilla ja mielikuvituksen lentämään!

Kambodzassa lapsille suunnattu kirjallisuus on aivan ”vauvan tossuissa”. Teimme kirjan, jossa käsi kädessä kulkevat askarteluohjeet ja lasten tarinat siitä millaista on olla lapsi tämän päivän Kambodzassa.

Auta meitä painattamaan tämä tärkeä opus! Kirjan tekstit on käännetty englanniksi ja khmeriksi.

Suomenkielinen versio tulee ulos myöhemmin 2019.

Lähde mukaamme jakamaan askartelun iloa ja tärkeitä tarinoita lapsuudesta kehitysmaan lapsille!

TAUSTAA

”Aurinko paahtaa siniseltä taivaalta kuumana vaikka on vasta aamutuima. Istun tuktukin kyydissä seuranani terveydenhoitaja Narin ja sosiaalityöntekijä Lek. Olen ensimmäistä kertaa matkalla CIAI:n Andongin kerhorakennukselle. Vatsan pohjassa kutittelee jännitys.

Tuktukimme puskee läpi aamuruuhkan koukkaillen yhä pienevillä teillä taitavasti eteenpäin. Tunnin ajorupeaman jälkeen pysähdymme pienelle portille, jonka vikkeläjalkainen lapsi kirmaisee avaamaan. Edessämme on kolme puista rakennusta paahtavan auringon haalistamina. Pihamaalla on noin sata innostuneen uteliasta lasta odottamassa meitä. Pienimmät tulevat aivan kiinni uteliaina isompien odottaessa taaempana.

Astun hurmaavaan luokkahuoneeseen, puran tavarani ja ensimmäinen tunti voi alkaa.”

Hyvin varhaisessa vaiheessa projektia lasten kanssa työskenneltyään Merja Yeung huomasi kuinka yhteisen kielen puute oli vain vähäinen harmi, sillä taide itsessään on täydellinen dialogi, vahva väline kommunikointiin.

KENELLE KIRJA ON SUUNNATTU?

CRAFT Book on suunnattu niin perheille kuin yhteisöille sekä järjestöille, jotka ovat tekemisissä lasten kanssa. Kirjasta painetaan kaksi kieliversiota: suomi-englanti ja kmer-englanti.

Kambodzan painos jaetaan Angdongin lapsille, Siem Reapissa toimivalle lastenkeskukselle (Cambodian National Youth Center) ja Coconut Schooliin (www.coconutschool.org) sekä julkiseen kirjastoon.

”Sokley herää joka aamu kello viisi kirmatakseen torille ostamaan äidille hedelmiä myytäväksi. Matkan varrella hän kokoaa yhteen perheen neljä lehmää, jotka hän sitoo uusiin tolppiin mutustelemaan aamuruohoaan. Kotiin palattuaan hän huuhtelee kasvonsa ja aloittaa hedelmien pilkkomisen myyntikuntoon.

MIKSI?

CRAFT BOOK –kirja tukee taiteen tekemistä lasten kanssa. Se näyttää konkreettisten esimerkkien kautta miten, ja mitä kaikkea voi yhdessä askarrella. Samalla kirjan lasten tarinat toimivat keskustelun avaajina maailmasta luoden samalla dialogia sekä ymmärrystä toisenlaisesta kulttuurista.

Keskiverto kambodzalainen lapsi ei omista yhtään kirjaa mahdollisia koulukirjoja lukuunottamatta. Lastenkirjallisuus Kambodzassa on hyvin marginaalista ja lasten ääni kuuluu yhteisöissä heikosti.

KEITÄ OLEMME

CRAFT Book:n tekemiseen ovat vaikuttaneet lasten lisäksi Centro Italiano Aiuti all’infanzian (CIAI) Paloma Martin ja Bopha Nin sekä Angdongin keskuksen sosiaalityöntekijät rouvat Vary, Kim, Somloth, Kan, Sophy, Thea, Ratana ja herra Meoun, jotka auttoivat työpajoissa.

Haastatteluissa tulkkina toimi Pol Saron. Käännöksistä khmeriksi sekä oikoluvusta vastasivat
Chanthet Teang ja Sopheaktra Tep.

Englanniksi tekstin on kääntänyt Rebecca Watson.

Graafisesta ilmeestä vastaa Mari Vehkalahti, kuvituksesta Saara Ikäläinen ja valokuvista sekä tekstistä Merja Yeung.

MIKSI TARVITSEMME APUA

Haemme apua kirjan painattamiseen Kambodzassa, jotta voimme jakaa sitä lapsille ilmaiseksi. Tuhannella eurolla saamme jo painokoneet päälle, mutta koko summalla saadaan kirjoja paljon jaettavaksi!

Painattaminen tapahtuu ennen joulua Phnom Penhissä, ja kirjat jaetaan eteenpäin joulun jälkeen.

Voit auttaa kirjaa toteutumaan valitsemalla sopivan vastikkeen tai vaikka vain jakamalla tietoa ystävillesi.

SUURKIITOS TUESTASI!

CRAFT Book Cambodia kerää lahjoituksia Mesenaatin kautta.