[toc] Nyt kun turistisesonki on taas kuumimmillaan, niin vois olla hyvä kerrata pari asiaa, joilla Kambodzassa saa nauttia hyvää palvelua ja näyttää olevansa fiksu turisti.

Pukeutuminen

Lyhyen Lyhyet shortsit mahdollisimman avoimella yläosalla voi kerätä Kambodzassa halventavia katseita.

Kambodzassa alastomuus on täysin tabu. Edes perheenjäsenet eivät näe toisiaan alasti. Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että sinunkaan ei tulisi julkisilla paikoilla olla ilkosillaan, mutta myös vaatetukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Naisilla varsinkin vesirajaan jäävät shortsit, joista vilkkuu taskut, pakarat ja melkein kaikki muukin. Täällä paikalliset huorat ja muut palvelualan ammattilaiset käyttävät kuvauksen mukaisia shortseja. Bikinibottomit on myös tyhmä idea rantahiekan ulkopuolella. Sama koskee myös miehiä. Nykyään miestenkin shortseja saa uskomattoman lyhyinä malleina, mutta ne kannattaa suosiolla jättää seuraavaa Kanarian matkaa varten. Ja paita päälle! Ei uskoisi, montako miestä (ja joskus naista) talsii pitkin Phnom Penhin katuja ilman paitaa. Täällä on kuuma se tiedetään, mutta täällä on myös kulttuuri, jota voisi kunnioittaa.  Hihattomat paidat alkavat pikkuhiljaa yleistyä myös nuorison keskuudessa, mutta ei niitä yleensä pidetä mitenkään katukelpoisina vaatteina. Täällä kuuluu sanonta, että turistit pukeutuu yövaatteisiin iltapäivällä. Tällä viitataan niihin norsuhousuihin joita jokainen Thaimaassa käynyt tänne raahaa. Puetaan yleensä hihattoman kanssa.

Mitä sitten kannattaa laittaa päälle? Helpoin konsti selvitä halveksivilta katseilta: T-paita ja polvipituiset shortsit. Illalla pitkät housut/farkut (auttaa myös pitämään ravintolan pöytien alla pyörivät moskiitot poissa).

Oman lukunsa muodostaa pyhät alueet, kuten temppelit ja Phnom Penhissä S-21 & kuoleman kentät, jonne soisi pukeutuvan myös päivällä hieman peittävämmin. Pyhillä alueilla erityisesti naisten pukeutumiseen tunnutaan kiinnittävän enemmän huomiota, eli tässäkin tapauksessa ei narutoppia vaan T-paita ja shortsinlahkeet polven yli. Ei se mahdotonta ole.

Tuk-Tukit

Älä menetä hermoja. Kun kävelet kymmenen Tuk-Tuk kuskin ohi, ja joka toinen kysyy josko haluaisit kyytiä vaikka hyvin näkevät, että sanoit ei 4:lle edelliselle. He tekevät vain työtään. Täällä ei oikein olla vielä ymmärretty, että länsimaalaiset tykkäävät kävellä. Perusajatus tuntuu olevan, että kukaan valkoinen ei kävele, vaan 100% varmuudella haluaa tuk-tukin. Älä siis hermostu, vaan vastaa ei joko englanniksi tai Khmeeriksi (suomiääntäminen: atei). Hintataso on myös todella hankala selvittää etukäteen, mutta kannattaa kysyä esimerkiksi hotellin respasta ennen kuin alat kyytiä hankkimaan. Paikalliseen kulttuuriin kuuluu tarjota korkeampaa hintaa, ja neuvotella se siihen oikeaan hintaan. Harvoin edes Limhuolle tarjotaan normaalia hintaa ensiyrittämällä. Me yksinkertaisesti tiedetään mitä matkat minnekin maksaa, joten osataan antaa heti vastauksena se hinta jolla halutaan mennä. Näin se yleensä menee minun tapauksessa:

  • Minä: Orussey-Wat Langka paljonko?
  • Tuk Tuk: $3,5
  • Minä: $2 menetkö?
  • Tuk Tuk: $2,5
  • Minä: Ei kun $2, koska se on lähellä.
  • -Lähden kävelemään poispäin, koska en jaksa neuvotella enempää-
  • Tuk Tuk: Okei! Mennään!

Ravintolat (katuruoka)

Katuruokaa on Kambodzassa runsaasti. Myös kasvisruokaa löytyy. Esimerkiksi paistettua riisiä tai paistettuja nuudeleita saa ilman lihaa sanomalla no meat (suomiääntämisellä: at jool sait). Vegaanille kambodza on painajainen. Jokainen ruoka sisältää kalakastiketta, ja olenpa kerran todistanut tapausta, jossa vegaanille ei suostuttu tarjoamaan mitään, kun halusi ruokansa ilman kalakastiketta. Keittiössä ei ollut soijakastiketta ja kokki ei suostunut tekemään mautonta annosta. Täällä ei kuulu muutenkaan tapoihin ilmoittaa erinäisistä ruokamieltymyksistä. Jos paistetuissa kasviksissa on sieniä, etkä niitä tykkää syödä, niin on tapoihin kuulumatonta alkaa tilaamaan erikoisannosta, missä niitä sieniä ei ole. Voit kiltisti jättää ne lautasen reunalle. Tietysti palvelun taso nousee aina ravintolan hintatason mukaan. Mausteisuudesta ja lihasta voi esittää toiveita. Ei tulista (suomiääntämisellä: at jool hal), nahatonta, läskitöntä ja luutonta lihaa (suomiääntämisellä: jool sait sot). Siinäpä ne sitten melkein olikin.

Sukupuolten väliset kontaktit

Miehet ja naiset eivät koskettele toisiaan. Samaa sukupuolta olevat sen sijaan kompensoivat tätä kulttuuritabua olemalla hämmentävän läheisiä toistensa kanssa. Kun saavuin Kambodzaan, mietin, että onpas täällä runsaasti homoja, kunnes tajusin, että miehet vain tykkäävät olla todella lähellä toisiaan, koska naisten kanssa sitä ei voi oikein tehdä. Nyt kun minulla on miespuolisia Khmeerikavereita, olen itsekin oppinut olemaan kummastelematta tätä. Jokainen kaipaa läheisyyttä. Olen myös nähnyt kun raksatyöläiset lounastauolla nukkuu lusikassa. Vähintäänkin söötti näky. Länsimaalaisilta ei odoteta minkäänlaisia käytöstapoja, joten voitte kävellä käsikkäin yms, mutta teitä pidetään automaattisesti avioparina. Jos haluatte kunnioittaa paikallista kulttuuria, niin välttäkää kosketusta paikallisen vastakkaisen sukupuolen kanssa. Esimerkiksi paikallisissa minibusseissa sen huomaa, että naiset istuu usein keskenään ja miehet keskenään.

Ruumiinosat

Kambodzassa pään alue on pyhä. Älä siis kosketa ihmisten päätä ja hiuksia. Ei mielellään edes lasten. Sinun tulee olla lapsen tuttu tai aikuisen puoliso, ennen kuin kannattaa edes harkita. Jalat on ruumiin likaisin osa, ja ne tulee pitää lähellä maata. Kaakkois-Aasiassa kuuluisaksi noussut ranskalaisnainen nosti bussissa hikiset jalkansa edessä olevan penkin niskatuelle, eikä useista pyynnöistä huolimatta suostunut laittamaan niitä alas. Tämä on törkeää käytöstä kaikin tavoin. Hän ei edes kotimaassaan laittaisi hikisiä sukkiaan toisen naaman viereen, saati sitten maassa, jossa nostamalla jalkansa kaikkien bussissa olijoiden päiden yläpuolelle hän osoittaa olevansa kaikkia muita ylempänä. Jostain syystä monet eurooppalaiset jotka osaavat käyttäytyä omassa maassaan unohtavat peruskäytöstavat saapuessaan Aasiaan.

Mistä muusta haluat tietää? Kommentoi alle tai jätä mulle viesti Chat-boksin kautta!