[toc]

Hyvää syntymäpäivää minä! (5.1.2018)

Tässä vastaan kysymyksiin, joita olen saanut chat-boksin ja sähköpostin kautta kuluneiden vuosien aikana. Vastaan jokaiseen sähköpostiin myös henkilökohtaisesti, mutta osa kysymyksistä on sitä luokkaa, että ne ansaitsevat tulla vastatuksi myös tässä.

Tässä siis pieni peruspaketti Kambodzan usein kysytyistä kysymyksistä. Mikäli sinulla on kysyttävää, jätä kommentti, lähetä viesti chat-boksin kautta tai lähetä sähköpostia osoitteeseen
arttu (ät) kambodzassa.fi.

Raha

Kambodzan virallinen valuutta on Kambodzan Riel. Kambodzan toinen epävirallinen valuutta on Yhdysvaltain dollari. ’Dollarisaatio’ alkoi 80-luvulla YK:n avustustyöntekijöiden johdosta. Rielin uskottavuus hiipui nopeasti kun 177% vuosittainen inflaatio aiheutti sen, että YK:n avustustyöntekijät ottivat käyttöön yhdysvaltain dollarin päivittäisessä kaupankäynnissä, rahanvaihdossa ja palkanmaksussa. Tämä dollarisaatio oli siunaus Kambodzan rielille, jonka inflaatio pysähtyi nykyiseen vaihtokurssiinsa; 4000+- rieliä = 1$.

Ilman tätä sivuvaluuttaa rielin kurssi huitelisi todennäköisesti Vietnamin dongin tienoilla. Älä siis nyrpistä nenääsi jos saat vaihtorahan rieleinä. Se on Kambodzan ainoa virallinen valuutta ja sellaisena pysyy. Eihän kukaan Suomessa vaadi vaihtorahaansa dollareina, joten miksi täällä?

Siellähän maksellaan dollareilla, minkä kokosta seteliä kannatta ottaa mukaan?

Kyllä. Kaupungeissa, turistikohteissa ja ulkomaalaisvaikutteisissa paikoissa hinnat ovat dollareina. Tämä on fiksu kysymys, sillä pienempien paikkojen, kuten Kampot ongelma on se, että turistit nostavat 100 dollarin seteleitä automaatista, ja itkevät kun eivät saa rahaansa rikottua missään. Pienet paikat eivät pidä vaihtorahaa 100$ seteleille. Huomion arvoista on myös, että Kambodzassa keskipalkka on noin 200$ kuukaudessa. Kannatko sinä puolen kuukauden palkkaa perstaskussasi 500€ seteleinä Suomessa? En minäkään.

Olet jokaisen ystävä jos sinulla on kaikki raha pienempänä kuin 20$. Jo 10$ rikkominen ostoksen suuruudesta riippuen voi olla hankalaa pienille katukaupoille ja tuk tukeille. Itse nostan kaiken käyttörahani rieleinä. Nosta dollareita automaatista ainoastaan vuokraa ja internet-laskua varten.

Vastaus on siis lyhyehkö ja yksinkertainen: Niin pieniä kuin mahdollista. Jos haluat olla superfiksu turisti, vaihda 20$ rieleiksi ja maksa pikkuostokset tasarahalla.

Saako automaateista nostettua taaloja ollenkaan?

Paikallisista automaateista saa dollareita kaikilla yleisillä pankkikorteilla; myös Visa Electronilla. Vältä 100$ ja 50$ seteleitä arvonsa ja väärennösten vuoksi. Näppäile summa 90$ kerrannaisina tai nosta vain 90 dollaria kerralla. Pyri vaihtamaan 100$ setelit pois isoissa marketeissa, hotelleissa tai rahanvaihtopisteissä Phnom Penhissä.

Tarkista myös saadessasi vaihtorahaa, että dollarisetelit ovat ehjiä ja hyväkuntoisia. Kukaan ei vastaanota repaleisia dollareita, mutta antaa niitä mielellään vaihtorahana arvaamattomille turisteille. Jotkut automaatit sylkevät edelleen vanhoja 100$ seteleitä. Saadessasi näitä kävele suoraan automaatilta pankkiin ja anna setelit takaisin pankille automaattikuitin kera. Fiksuna tursitina pyydä pienempiä seteleitä ja vaihda osa ehkäpä rieleiksi. Kukaan ei huoli vanhoja 100$ seteleitä.

uskaltaako rahat kätkeä hotellihuoneeseen vai parempi kantaa mukana tai hankkia huone tallelokerolla?

Älä. Koskaan. Jätä. Rahaa. Hotellihuoneeseen.

Automaatteja on joka kaupungissa ja kylässä. Ota kerralla ulos vain ja ainoastaan niin paljon kuin kuvittelet 1-2 päivän aikana käyttäväsi. Jos sinua hirvittää kantaa haluamasi summa perstaskussa, niin sinulla on liikaa käteistä alun alkaen. Arvioi tarpeesi uudelleen. En ymmärrä turisteja, jotka kuvittelevat tarvitsevansa 300$/päivä. Henkilökohtaisesti kävisin mieluummin automaatilla 2 kertaa päivässä ja maksaisin 4$ laaki, kuin ottaisin riskin menettää kahden päivän budjetti kerralla taskuvarkaan tai hotellin siivoojan toimesta.

<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script> <!-- responsive kambodzassa.fi --> <ins class="adsbygoogle" style="display:block" data-ad-client="ca-pub-3930849842619984" data-ad-slot="1732746907" data-ad-format="auto"></ins> <script> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); </script>

Kännykän sim ja netin käyttö? Löytyykö prepaid liittymiä netillä?

Kambodzassa kaikki liittymät ovat prepaideja. Paras vaihtoehto täällä vierailevalle on löytää Smart-myyntipiste. Smart SIM-kortin hinta on 2$ + krediitti. Älä osta SIM-korttia kadulta. Helpompaa on, mikäli hankit korttisi oikeasta SMART-shopista. Smart-kauppoja löytyy isoimmista kaupungeista ja kaikilta lentokentiltä.

Kannattaa hankkia suoraan paketti. Käyttövelotteinen internet on todella kallis. Paras paketti itselleni on Smart Power+ 1, joka maksaa 1$/viikko. Tällä rahalla saan 2 gigaa nettiä ja 100$ edestä bonus crediittiä, jolla voi maksaa nettiä tuon 2 gigabitin yli.

Aktivoidaksesi Smart Power+ 1:n, lataa korttiin 2 dollaria crediittiä ja soita numeroon *700*100#

Puhelut verkon sisällä ovat todella halpoja, ja tuolla Smartin paketilla käyttävät sitä 100 dollarin bonus crediittiä. Verkon ulkopuoliset puhelut ovat hieman kalliimpia. SIM ja paketit lakkaavat toimimasta jos saldo hiipuu nollaan, eli kannattaa ladata vähän ylimääräistä. Paketti maksaa tosiaan vain sen dollarin per viikko, mutta ei toimi mikäli bonus crediitin ulkopuolinen saldo on nolla. Lataa siis 2 dollaria.

Milloin on paras aika vierailla Kambodzassa?

Kambodzan sää oli ennen arvattavissa. Nykyään ilmastonmuutoksesta johtuen sadekausi saapuu joka vuosi enemmän ja enemmän myöhässä kestäen pidemmälle kuivaan ja viileään kauteen.

Kambodzan viileä ja kuiva sesonki on suurin piirtein joulukuusta maaliskuuhun. Tämä on myös suurinta turistisesonki-aikaa. Hinnat ovat korkeammat ja turistinähtävyydet kuten Angkor Wat on piukassa turisteja. Ei pelkästään länsimaalaisia, vaan myös Kiinalaisia ja Korealaisia jotka vaeltavat pitkin temppeliä valtavina massoina. Omasta mielestäni paras aika vierailla Kambodzassa on tämän sesongin alussa, lopussa tai kokonaan ulkopuolella. Sadekaudella (kesäkuu-lokakuu) Kambodza on kaunis, pölytön ja vähemmän turistoitunut. Trooppiset sateet ovat myös nähtävyys itsessään. Sadetta kestää 1-3 tuntia päivästä jolloin sitä tulee kaatamalla. Sateen jälkeen ilma on raikas ja hetken aikaa viileämpi. Huhtikuu on vuoden kuumin kuukausi, vältä tännepäin matkustamista huhtikuun liepeillä. Päivälämpötilat paukkuvat yli 40+ celsiuksen eikä kellään ole kivaa.

Mistä Viisumi?

Viisumi on helppo hankkia etukäteen netistä, Rajalta tai lentokentältä. Olen kirjoittanut Suomen suosituimman viisumioppaan Kambodzaan matkustaville suomalaisille. Lue lisää täältä:

Kambodzan Viisumi

Kannattaako majoitusta varata etukäteen?

Juu ja ei. Jos aiot majoittua paremmassa hotellissa tai resortissa, kannattaa varaus tehdä aina etukäteen hotellivaraussivustojen kautta. Mikäli olet tulossa budjettimatkailemaan ja reppureissaamaan, kannattaa varata ensimmäinen yö esimerkiksi Agoda.com:in kautta. Saavu paikalle, käy suihkussa ja ala metsästämään paikkaa, jossa haluaisit majoittua ehkä pidempään. Voit myös pysyä varaamassasi paikassa, mikäli se miellyttää. Halpismajoituksessa on usein se ongelma, että varattu huone ei vastaa edes etäisesti toivottua, joten yhden yön varaaminen torakoiden täyteisessä homeisessa luolassa saattaa olla pelastus verrattuna koko viikon varaukseen.

Onko matkailu yleensäkkään yhtä helppoa kuin Thaimaassa?

Juu ja ei. Kambodzassa on helppoa olla turisti. Toisaalta sitten Kambodza on vielä jokseenkin aito, eikä ihan niin turisteille suunniteltu pakettielämys kuin esimerkiksi Thaimaa. Bussilla pääsee joka kaupunkiin helposti ja turvallisesti. Turisteille suunnatut bussit on yleisesti ottaen hyväkuntoisia ja ilmastoituja. Voin lämpimästi suositella Gian Ibis-nimistä bussifirmaa, joka on todella arvostettu ja hyvämaineinen paikallinen bussiyhtiö.

Kuinka koijareita taksikuskit / tuk tuk kuskit ovat?

Melkoisia koijareita. Muistathan että keskipalkka on se 200$ kuukaudessa. Kun paikalla on turisteja, joiden perstaskut tursuavat dollareita, tekee se tilanteessa helposti varkaan. Kambodzan kulttuurissa myös ei ole tyhmää pyytää liikaa. Tyhmä on se joka maksaa.  Phnom Penhissä on helppoa, koska meillä on Uber ja PassApp. Ole siis fiksu ja hanki itsellesi mobiilinetti jo lentokentällä, kuten ylempänä neuvoin, lataa Uber ja PassApp älypuhelimeesi ja matkustele kilometritaksalla minne vaan kaupungin sisällä.

Siem Reapissa ei ole näin onnekasta. Ainoa vaihtoehto on neuvotella hinnat, jotka yleensä hipovat pilviä todelliseen hintatasoon nähden. Nyrkkisääntönä on, että melkein minne vaan Siem Reapin keskustassa pääsee 2$:lla. Älä siis mene vipuun kun tuk tuk kuski pyytää 4 hengen seurueelta dollarin per nenä. Tämä on tuplahinta. Siem Reapin hintataso kiinnostaa monia, mutta en ole siinä ekspertti. Vihaan koko kylää ja sen turstimassoja. Helpointa on kysyä guesthousessa tai hotellissa mitä sinun tulisi mistäkin matkasta maksaa.

Uber iPhonelle | Androidille

PassApp iPhonelle | Androidille