Kampong Cham

Olen viimeaikoina viettänyt enemmän ja enemmän aikaa maaseudulla poikaystävän äidin luona. Tämänhetkisen reissun olisi tarkoitus kestää 2 viikkoa. Täällä ei ole internet-yhteyttä, ei juoksevaa vettä, eikä vessaa. Tarkka sijainti Phum Veal, Chi He, Kampong Cham. Tässä joitakin neuvoja maaseudulla selviämiseen:

Talo

Limhuon äidin talo on rakennettu pääasiassa bambusta. Lattia ja suuri osa seinistä on bambua. Bambu on halpa ja kestävä materiaali. Sitä on meidänkin pihalla lähes rajattomasti tarjolla. Talo seisoo jaloilla, kuten monet perinteiset talot Kambodzassa. Aikaa vietetään paljon “talon alla” siellä on viileää silloin kun aurinko lämmittää aaltopeltikaton niin kuumaksi, että sillä voi kypsentää kananmunan. Talon alla on pari riippukeinua, bambusta rakennettu sänky ja tilaa moottoripyörälle ynnä muille tavaroille. Talo itse on jaettu kahteen osaan yksinkertaisella väliseinällä. Ensimmäinen tila on asumista ja nukkumista varten. Toinen osa on keittiö/varastotila/ruokasali. Ruokaa laitetaan avotulella. Vesi kannetaan kaivosta tai sadevesisammiosta. Hieman kuin Suomalaista mökkielämää, mutta ympäri vuoden. Huipputeknologiaa sisältävä kuvaputkitelevisio särisevällä kuvalla on olohuoneen kruunu. Sen eteen keräännytään joka ilta katsomaan kello kuuden elokuva.

Aika

Maalaiselämä alkaa aikaisin. Limhuon äiti herää yleensä kello 4.30. Kello 5.30 on markkinoilla jo täysi kuhina käynnissä. Allekirjoittanut herää yleensä 6.30-8.00 Olen auttamattoman myöhässä jos haluaisin mennä markkinoille. Klo 8 ihmiset ovat jo tekemässä päivittäisaskareita, kun minä vasta keittelen aamukahvia. Noin klo 11 syödään lounas.  Parin tunnin lepotauko, jolloin riippukeinut talon alla ovat kovassa käytössä. klo 14-17 tehdään päivittäisaskareiden toinen osa. Maalla on kokoajan jotain tehtävää. Meillä on viimeiakoina istutettu uusia banaanipuita. Nyt ongelmaksi ovat muodostuneet naapurin lehmät, jotka käyvät iltaisin ja öisin syömässä banaanipuiden lehdet. Viimeiset kolme päivää meillä on rakennettu aitaa naapurin lehmien ja meidän banaanipuiden välille, bambusta tietenkin. Klo 17 eteenpäin kokataan illallista koko perheen voimin. Kuuden aikaan illalla syödään, jonka jälkeen kokoonnutaan TV:n ääreen katsomaan elokuvaa. 20.30 ensimmäiset painuvat jo unten maille.  Viimeiset silmät sammuvat noin klo 22.

Nukkuminen

Kaikki. Samassa. Huoneessa. Lattialla.
Meillä on yksi patja, joka annetaan sille ainoalle pariskunnalle (minulle ja Limhuolle) Sisko ja äiti nukkuvat meidän patjan vieressä muovimatolla. Meillä on hyttysverkko, joka annetaan siskolle. Äiti, minä ja Limhuo nukutaan tuulettimen alla. Täällä moskiitot eivät lennä yhtä hyvin kuin Suomessa. Pienikin tuulenvire pitää ne poissa. Meillä on myös muutama hyttyssavu. Lattialla nukkuminen kuulostaa pahalta, mutta on itseasiassa aika mukavaa. osan öistä nukun itse muovimatolla ja annan patjan seuraavalle. Bambu on joustava materiaali, ja jos tykkää kovista patjoista, niin bambulattia ei ole kovuudessaan kovin kaukana.

Yksityisyys

Ei ole.
Kuten ylempänä kirjoitin, talossa on käytännössä vain yksi tila. Kaikki nukkuvat, syövät ja elävät samassa tilassa. Peseytyminen hoidetaan kuupalla ja kaivovedellä talon pihalla. Täällä ei olla koskaan alasti. Peseytyessä kehon ympärille kääritään paikallinen monikäyttöpyyhe Krama (lausutaan kroma). Tarpeet hoidetaan viereisessä pusikossa kyykyssä. Pariskunnalle hieman hankalaa, jos haluaisi viettää lässynlässyn aikaa. Kambodzassa ei muutenkaan pariskunnat juurikaan näytä kiintymystään julkisesti.

WC käynnit

Maalaiskylän WC-käynti

Tarpeiden hoitaminen täällä on se henkisesti hankalin osuus maalaiselämässä. Virtsaaminen sinne, missä on vähiten ihmisiä. Ulostaminen onkin sitten ihan oma tapahtumaketjunsa. Talon seinustalla on kuokka. Kääri ympärillesi pyyhe (Kroma), riisu alaosa paljaaksi. Nappaa kuokka mukaan ja kävele pihan poikki läheiselle hiljaiselle tielle, jossa on enemmän kasvillisuutta. Kaiva kuoppa. Tarkista ettei ympäristössä ole ihmisiä. Tie on todella kiireinen iltapäivällä ennen auringonlaskua kun sadat lehmät marssitetaan laitumelta kotiin, eli tarpeet kannattaa yrittää hoitaa aikaisin aamulla tai auringonlaskun jälkeen illalla. Kun olet varma, että olet melkein yksin, nosta pyyhe korviin, kyykkää ja ponnista. Toimituksen jälkeen peitä ulosteet maalla ja kävele pihan poikki vesipaljulle. Pese ahteri käyttäen vasenta kättä, kuuppaa, runsaasti vettä ja saippuaa. Vasen käsi ei ole kulttuurisidonnainen. Poikaystävä on vasenkätinen, joten hän käyttää luonnollisesti oikeaa kättä. Käytä sitä kättä joka ei mene suuhun ruokaillessa.

 

Ruokailu

Päivän ruoka + tähteetKaikki syövät yhdessä. Aamiainen syödään kauan ennen kuin minä edes herään. Yleensä riisiä. Lounaaksi valmistetaan usein yksinkertainen keitto. Syödään riisin kera. Päivälliseksi äiti yleensä valmistaa jotain paistettua. Minun henkilökohtainen lempiruoka on paistettua kanaa ja paikallista hapanta pinaattia. Täällä on paljon vihreitä kasviksia, joita kaikkia kutsutaan pinaatiksi. Tämä kyseinen pinaatti muistuttaa kiinankaalia. Se fermentoidaan maustetussa riisivedessä. Maukasta ja ravintoarvoiltaan mahtavaa! Täällä syödään myös samaa ruokaa monta päivää. Kuvassa taka-alalla oleva Tom Yam (kanaversio) keitto on ollut tarjolla jo 2 päivää. Jääkaappeja ei ole, mutta ruoka kuumennetaan monta kertaa päivässä ja tarjoillaan. En ole vielä mitään kunnon mahapöpöä saanut. Suomalaiset voisivat tätä kauhistua, koska olemme tottunut heittämään maidon pois jos sen päiväys oli eilen. Täällä ruokaa haistellaan ja maistellaan, mikäli se on vielä syömäkelpoista. Merenelävät syödään tuoreltaan, eikä niitä säilytetä pitkiä aikoja. Maalaisjärki on loistava keksintö.

Raha

Maaseudulle on turha tuoda isoja dollariseteleitä. Itse vaihdan käyttörahan paikalliseksi valuutaksi jo Phnom Penhissä ennen tänne tuloa. Kaikki hinnat ovat rieleissä. Hyvänä tapana on myös tuoda perheelle rahaa. Me annamme aina rahaa äidille, jos täällä vierailemme. Jos sinua onnistaa ja pääset jonkun kotiin seuraamaan paikallista elämää, muista että ylläpidosta odotetaan korvausta. Kaveri joka on vieraillut täällä antaa $20 la-su-vierailusta. Me ollaan täällä 2 viikkoa, joten rahaa annettiin äidille noin $70 + erinäisiä ostoksia siellä sun täällä.

Internet

file4Ihan ilman internettiä ei tarvitse olla. Kambodzassa on hyvin kehittynyt mobiiliverkko. Smart jonka sim-kortti jokaisen vierailijan puhelimessa pitäisi olla, tarjoaa 4G-yhteyksiä halvalla. Rajatonta nettiä täällä ei ole, joten hinta muodostuu käytön mukaan. Kaikki myös maksetaan etukäteen. Limhuon äidin talossa ei Smart kuulu, mutta lyhyen kävelymatkan päässä on jo 3G-yhteys. Minä tulin päivittämään nettisivuja Mekong-joen varteen, jonne kuuluu Kampong Chamin kaupungin 4G.

Jos olet niin onnekas, että pääset Kambodzan maaseudun kokemaan, tartu tilaisuuteen! Elämänrytmi on täällä kovin erilainen. Minä rakastan sitä, että minuun suhtaudutaan muutaman vierailun jälkeen ihan kuin kehen tahansa paikalliseen. Phnom Penhissä länsimaalaiset ja paikalliset eivät asioi keskenään samalla tavalla. Ensimmäisellä vierailulla koko kylä tuli katsomaan kun valkoinen apina saapui, mutta seuraavalla vierailulla minua pidettiin vaan Limhuon poikaystävänä. Tottakai minuun aina viitataan barangina, mutta kohdellaan vertaisena.

MacBook Mekong-joen Varrella

MacBook Air Mekong Joen varrella 4G:tä metsästämässä.