Coining on Kambodžassa hyvin perinteinen parannuskeino kaikennäköiseen vaivaan. Sen kerrotaan auttavan ainakin pahoinvointiin, krapulaan, selkäkipuun, ummetukseen, päänsärkyyn, kuumeeseen jne. Nimi Coining tulee siitä, että ihon raaputukseen on ennen käytetty kolikkoa. Nykyään käytetään joko tiikerisalvan korkkia tai erityistä työkalua, joka meiltäkin löytyy.

Coining aloitetaan selkäpuolelta, levitetään tiikerisalvaa raitoina ja raavitaan sydämestä poispäin. Mikäli iho punoittaa, on sillä alueella ongelmia. Olen nähnyt tätä tehtävän paljon mm. laivalla, jossa naisella oli paha olo. Aviomies raapi hänen selkäänsä ja hän oksensi vuolaana pussiin. Limhour haluaa, että teen tämän hänelle, jos hänellä on krapula, tai muu särky. Tässä on myös paljon huomion antamista. Silloin kun tuntuu vähän pahalta, niin puoliso/äiti tekee tätä, jolloin toipilas saa huomiota. Olen muutenkin huomannut, että täällä on ihan uskomaton passaamiskulttuuri, jos joku on vähänkin kipeä. Tuodaan kahvia, hierotaan selkää, kokataan ruokaa jne. Yritän itse vielä totutella siihen. Suomessa jos olet kipeä, niin pystyt kyllä hakemaan itse lasin vettä.

IMG_2291

Kuten sanoin, minulle on tehty coining 2 kertaa. Molemmilla kerroilla lopputulos oli dramaattisen rusehtava, koska olen itse niin vaalea. Limhourilla tulos ei ole ihan näin dramaattinen.

Muutenkin Kambodžalaiset pysyttelevät kipeinä mieluummin kotona kuin menevät lääkäriin. Tämä on ymmärrettävää korkeiden käyntimaksujen vuoksi. Paikalliset mieluummin hoitavat toisiaan kotona muun muassa coining-menetelmällä ja käyvät apteekista hakemassa tiikerisalva-laastareita ja ”farmaseutilta” tarvittavat lääkkeet. Viimeksi kun minulla oli vakava ripuli, kävimme hakemassa apteekista apua. Sain kolmea eri antibioottia kahden päivän kuurina ja yhtä ripulilääkettä. Söin ainoastaan viimeksi mainitun. Jos Limhour menee apteekkiin hakemaan jotain, minä googlaan itse, mitä vaivaan tarvitaan tai kysyn ammatti-ihmiseltä. En luota apteekin myyjiin enää ollenkaan. Kaikkeen vaivaan määrätään antibiootteja aivan liian lyhyinä kuureina, ja usein montaa eri vaikuttavaa ainetta samanaikaisesti. Tiedoksi myös teille, jos ikinä tulette tänne. Jos haette vaivaan apua apteekista tai lääkäriltä, googlatkaa mitä lääkkeitä olette saaneet, ja mihin vaivaan ne on määrätty. Ei ole tavatonta, että flunssaan on määrätty vahvoja tuberkuloosilääkkeitä ja kahta antibioottia eri vaikuttavilla aineilla.